‘Samen bewegen doet mensen goed’

Maria Edith Pineda Rincón is in 2021 verkozen tot vrijwilliger van het jaar in Nieuw-West. De ondernemende en energieke Pineda Rincón ontving de prijs voor haar vele vrijwilligersprojecten. ‘Ik doe mijn werk met veel liefde en passie.’

Pineda Rincón zet zich in voor de gezondheid van bewoners. Ze ontving hiervoor een oorkonde en aan de Laan van Verdienste in het Sloterpark werd in maart een boom geplant in haar naam. “Stadsdeelvoorzitter Emre Ünver zei in zijn speech tegen mij ‘Jij bent een stuwende kracht in de buurt’. Hij sprak waardering uit voor mijn toewijding voor het welzijn van mensen. Ik voel me dankbaar.”

Gezondheid en bewegen

Pineda Rincón (67) organiseert projecten rond gezondheid en bewegen. Ze is geboren en opgegroeid in Colombia. 32 jaar geleden kwam ze naar Nederland voor de liefde. Sinds 2001 woont ze in de Wildemanbuurt. Ja, dat was wel even wennen. “Ik vond de buurt wat somber. Ik houd van levendigheid en kleur. Ik bedacht een plan voor plantenbakken op stoepen. Daar staan planten in die ook in de winter bloeien. Het stadsdeel hielp mij hierbij. Maar mijn eerste project was het project voor beweegtoestellen in de openlucht. Mensen kunnen hun lichaam op deze manier goed onderhouden. Samen bewegen doet mensen goed.”

Activiteiten en workshops

“Als voorzitter van Buurtvereniging Wildeman organiseer ik samen met andere vrijwilligers culturele activiteiten en workshops. De activiteiten vinden plaats bij De Buren van Cordaan aan de Osdorperhof en in Station Wildeman. Station Wildeman is een locatie waar bewoners, maatschappelijke organisaties en startende ondernemers elkaar treffen.”

Kennis is macht, kennis is kracht

Pionieren

“Ik geef voorlichting over gezondheid en organiseer taallessen, zumba, tai chi en naailessen voor mensen in de buurt. Ik organiseer ook de multiculturele ontmoetingen met de naam Nederland ontmoet een ander land. Bewoners vertellen over de cultuur van hun land, ze laten mensen kennismaken met de muziek van hun land. Het zijn middagen met livemuziek en dans. De middagen zijn heel populair. Ik heb hier een praktijk voor acupunctuur en natuurgeneeskunde.

De basis van de natuurgeneeskunde is de helende kracht van mensen zelf. Mijn motto is: kennis is macht, kennis is kracht. Ik schrijf hierover in mijn boek. Mensen zeggen dat ik een pionier in de buurt ben. Dat vind ik mooi gezegd. ”

De buurttuin

“8 jaar geleden heb ik met buurtbewoners een strook openbaar groen geadopteerd. Een bewonersinitiatief.  We maakten een buurttuin, met een schommel, duikelrek, moestuinbakken, fruitbomen en een zitplek voor buurtbewoners. Mijn man hielp veel hiermee. Maar de tuin moest van het stadsdeel veranderd worden. We betwijfelen of de buurttuin ooit weer zo gezellig wordt als vroeger.”

Droom

“Ik ga samen met Combiwel en de Buurtteams een gezondheidsprogramma ontwikkelen. Mensen kunnen dan bij ons terecht met vragen op alle gebieden zoals opvoeding, leefstijl, depressie, huiselijk geweld en financiën. Dit is al een paar jaar mijn droom.”

Vergelijkbare artikelen

Meest populair