Ruud van Nistelrooy: ’Dit is altijd mijn doel geweest’ | Voetbal

Van Nistelrooy speelde zelf tussen 1998 en 2001 in Eindhoven. De spits verhuisde daarna naar Manchester United en speelde ook voor Real Madrid, Hamburger SV en Málaga. De 70-voudig international van Oranje (35 doelpunten) werd in dienst van PSV twee keer topscorer van de Eredivisie.

Van Nistelrooy tekent een contract tot de zomer van 2025 in Eindhoven. De 45-jarige Brabander zegt daarover: „Mijn doel is altijd het hoofdtrainerschap bij PSV geweest. Ik ben de afgelopen jaren intensief begeleid door de club en in het bijzonder door Toon Gerbrands (huidig Algemeen Directeur van PSV, red.). Ik had de overtuiging dat ik mijn eigen trainersloopbaan volledig kon regisseren en daarbij paste nog één seizoen extra ervaring als trainer van Jong PSV. Maar het blijkt niet te regisseren. Dit is het moment.”

„In de afgelopen maand kwamen er verschillende zaken samen”, vervolgt Van Nistelrooy. „De aanstelling van Marcel Brands als algemeen directeur van PSV en het gesprek dat ik met hem voerde, hebben mij het laatste zetje gegeven om nu vol overtuiging deze stap te zetten. PSV slaat deze zomer een nieuwe weg in en daar wil ik onderdeel van uitmaken. Gesprekken met de voltallige directie en Raad van Commissarissen hebben mijn beeld over de eenheid en ambitie om op lange termijn iets bijzonders neer te zetten met PSV gesterkt. Ik ben er klaar voor om de club daarbij als hoofdcoach te leiden.”

Van Nistelrooy vertelt eerlijk dat hij na het eerste gesprek met Gerbrands en De Jong niet het gevoel had dat hij nu wel heeft. ,,Na zo’n gesprek komen er allerlei namen voorbij. Die of die gaat trainer van PSV worden. Toen dacht ik: klote. Ik wil dit en ik kan dit. Als er nog een moment komt, dan ga ik het voor duizend procent doen.”

Dat moment kwam er na de benoeming van Brands tot algemeen directeur als opvolger van de vertrekkende Gerbrands. ,,Brands kwam als een duveltje uit een doosje”, zegt Van Nistelrooy, die heel wat gesprekken voerde. ,,Hij vertelde me dat ik met het traject dat ik doorlopen had klaar was om bij PSV 1 aan de slag te gaan. Hij spiegelde me voor dat ik twee jaar assistent was geweest bij Oranje, op een EK had gestaan en als assistent van Phillip Cocu fungeerde. Brands stelde: ‘wat kun je nog meer doen?’.

Van Nistelrooy vond het geweldig om te horen dat Brands in hem een hoofdtrainer van PSV zag. ,,Dat hij dat zegt met zijn ervaring en kennis doet me enorm goed. Het was het laatste zetje. Gerbrands heeft me de afgelopen negen jaar op De Herdgang steeds meegenomen en gezegd: ‘Ooit ga jij de hoofdtrainer van PSV worden’. Elke keer kom je daar dan een stukje dichterbij.”

Nu het zover is, straalt Van Nistelrooy vooral vertrouwen uit. ,,Ik blijf als trainer mezelf en ga praten vanuit mijn eigen overtuiging hoe je topsport moet beleven. Dat ga ik overbrengen op de spelers. Ik ken veel mensen uit de staf van mijn periode met Cocu. Dat zijn toppers. Dat geeft vertrouwen dat er bij PSV iets moois neergezet kan worden.”

Hij kreeg ook toestemming om nieuwe mensen om zich heen te verzamelen. Fred Rutten wordt zijn ervaren assistent. André Ooijer blijft. ,,Ik voeg met Javier Rabanal een Spaanse trainer aan de staf toe. Ik weet uit mijn tijd bij Real Madrid en Malága hoe belangrijk het is om een bepaald type veldtrainer te hebben.”

Van Nistelrooy is ervan overtuigd dat hij PSV in die constructie verder kan brengen en spelers beter kan maken. ,,Vanuit een bepaalde stijl, waarin ik geloof. Uit ambitie, geloof en vechten voor de club kan een energie ontstaan waarmee we veel kunnen bereiken.”

Vergelijkbare artikelen

Meest populair